ŠKOLJKE

V Potujoči ribarnici “Pri kovaču” ponujamo nekatere najbolj priljubljene in cenjene sveže in zamrznjene školjke.

Klapavica | Vongola | Dondola | Kapesanta

*NOVOST V PONUDBI*

Sveže klapavice ribogojnice Fonda

Klapavica (dagnja, pedoč)

klapaviceŠkoljka črno modre barve, na enem koncu šilasta, na drugem pa rahlo ovalna. Lupini sta povsem enako oblikovani, tanki in ostrih robov. Zraste od 6 do 10 cm in celo več. Ima posebno žlezo, ki izloča tanke rožene nitke, s katerimi se sprime na podlago (skala, vrv, ipd.). Najdemo jo v vseh evropskih in severnoameriških morjih. Najrajši ima morska območja z močno bibavico.

Pri kovaču: Sveža cela, zamrznjena (očiščeno meso, v polovični lupini očiščena, cela kuhana), pasterizirana

Kulinarika: Meso je okusno in hranljivo. Jemo jo lahko surovo ali kuhano, pa tudi na žaru.

NOVOST V PONUDBI

Sveže klapavice iz piranske Ribogojnice Fonda

Naročila in brezplačna dostava izključno po predhodnem telefonskem ali spletnem naročilu.

Vongola (kočica, kaparocel)


vongole-180x125Ovalna školjka, sivkaste ali svetlo rjave barve, dolga od 5 do 8 cm. Na lupinah ima drobne rebraste koncentrične brazde, včasih tudi z nerednimi temnimi pikami in črticami. Živi na peščenih tleh predvsem v Sredozemlju in na vzhodnem Atlantiku.

Pri kovaču: sveža cela, zamrznjena meso

Kulinarika: Ima izvrstno in zelo cenjeno meso. Vongole je vedno potrebno kupiti še žive.

Pri nakupu in pripravi školjk bodite posebej pazljivi: sveže, žive školjke morajo biti med čiščenjem in spiranjem obvezno zaprte – odprte školjke zavrzite! Pri kuhanju je ravno obratno: vse kuhane oziroma termično obdelane školjke se morajo odpreti, vse zaprte školjke zavrzite!

Dondola (ladinka)

Je srčaste, skoraj okrogle oblike in ima čvrsto in debelo lupino. Na zunanji strani sivorumenkaste lupine ima izrazito zarezane koncentrične brazde v obliki polkrogov, ki se širijo od vrha proti robu. Notranja stran lupine je gladka in biserno bela. Zraste do 7 cm. Najdemo jo v peščenem in muljnatem dnu ali v travnikih morske trave v Sredozemlju in Atlantiku od Britanskega otočja do Angole.

Pri kovaču: sveža

Kulinarika: V kulinariki zelo cenjena školjka, ki jo običajno uživamo kar surovo ali pa jo kuhamo le toliko, da se odpre.

Kapesanta (velika pokrovača, jakobova pokrovača)

Ima lepo oblikovano polkrožno, enakomerno žarkasto nabrazdano lupino, ki spominja na pahljačo. Spodnja lupina belkaste barve je precej izbočena, zgornja, rjavo rdečkasta, pa je plitva. Zraste od 8 do 15 cm. Razširjena je v Sredozemskem in Jadranskem morju ter v Atlantskem oceanu.

Pri kovaču: sveža (cele, meso, v polovični lupini), zamrznjena (meso, v lupini, v polovični lupini), meso v slanici

Kulinarika: Zelo priljubljene so gratinirane pokrovače, nasploh pa je njihovo meso v kulinariki izjemno cenjeno.
Na vrh