RAKI

V Potujoči ribarnici “Pri kovaču” ponujamo najbolj priljubljene, in kulinarično zanimive sveže in zamrznjene vrste rakov.

 

Jastog |  Rarog |  Škamp  |  Kozica (gamber)


Jastog

Sodi med najbolj cenjene morske rake – je kralj morskega dna. Jastog Ima pet parov nog ter značilne velike klešče. Glavoprsje in zadek sta gladka, brez izrastkov, oklep je močan. Hrbet je modročrn z rumenkastimi madeži. Zraste do 70 cm. Živi v skalnatem dnu v bližini obale. Najdemo ga povsod po svetu.

Pri kovaču: sveži živi jastog (samo po naročilu!), zamrznjen (surov, kuhan, meso)

Kulinarika: Meso je zelo okusno in čvrsto, velja za pravo kulinarično poslastico.

Rarog

Rarog je na prvi pogled razpoznavna vrsta z zelo dolgim drugim parom tipalk. Za razliko od jastoga, rarog nima klešč. Glavoprsje in zadek sta posuta z trnastimi izrastki, oklep je močan, rjavo rdečkaste barve z rumenimi in belimi lisami. Oči so pecljate. Zraste do 50 cm.

Živi v skalnatem dnu v bližini obale. Razširjen je v Atlantskem oceanu in Sredozemskem morju.

Pri kovaču: sveži, živi rarog (samo po naročilu!), zamrznjen (kuhan, surov, meso)

Kulinarika: Ima odlično meso, a nekoliko manj čvrsto kot jastog. Najboljši so kuhani v slani vodi, največkrat brez dodatkov.

Škamp

Škampi so poleg kozic zaradi dostopne cene, dobrega okusa in razširjenosti najpogosteje na krožnikih ljubiteljev rib in morskih sadežev. Ločimo hladnovodne in toplovodne škampe: škamp iz toplih vod je večji, iz hladnih pa je praviloma manjši in bolj mesnat. Glede na večje število vrst so raznovrstni tudi glede barve; lahko so rdečkasti do svetlo rjavi, roza, močno rdeči, sivo beli, sivo zeleni ali pa rumeni. Škamp ima podolgovat in vitek trup. Tipalke so enako dolge kot telo. Oklep je poln drobnih trnastih izrastkov, njegove klešče pa so močno sploščene. Zraste do 25 cm. Razširjen je v Sredozemskem in Jadranskem morju, vzhodnem Atlantiku.

Pri kovaču: sveži (celi, repi v lupini), zamrznjeni (celi, panirani, repi očiščeni, repi v oklepu)

Kulinarika: Škamp sodi med najbolj priljubljene morske jedi, saj je njegovo meso odličnega okusa. Lahko ga pripravimo na žaru, v brodetu ali buzari, za pripravo koktajlov, hladnih solat, okusnih omak , v lupini ali oluščene, panirane … Odličen je tudi kot dodatek k testeninam in rižotam.
Na vrh

Kozica (gamber)

Telo kozice je sestavljeno iz enotnega oprsja, rep pa iz obročkov srednje trdega oklepa. Nožice ima na trebušni strani, zraste pa do 5 cm. Izjema so orjaške kozice (king shrimps), ki zrastejo do 15 centimetrov in so prav tako odličnega okusa. Živijo na različno globokem blatnem in peščenem dnu v vseh morjih.

Pri kovaču: sveža navadna in orjaška, (repi očiščeni, cela, repi), zamrznjena (kuhane meso, cela, očiščeni repki, repki)

Kulinarika: Meso je izvrstnega okusa. Kozice lahko uporabimo pri pripravi koktajlov, hladnih solat, okusnih omak, v lupini ali kar neoluščene. Odlične so tudi kot dodatek testeninam in rižotam.

Jastoga in raroga vedno kupujete živega! Škampi in kozice se kupujejo na enak način kot sveže ribe; dišati morajo po morju in biti čvrsti na otip. Morebitna prisotnost sluzi nakazuje, da raki niso dovolj sveži. Kako prepoznamo sveže morske sadeže si preberite v razdelku nasveti na vrhu strani.

 

 

Orjaške kozice (tiger shrimps) niso fotogenične le na sliki, pač pa tudi na krožniku.
Na vrh