MORSKE RIBE

V Potujoči ribarnici “Pri kovaču” se trudimo, da bi bila naša ponudba svežih rib in morskih sadežev, kar se da pestra, bogata in raznolika. Naš program zajema nekatere najbolj prepoznavne in kulinarično iskane plave in bele morske ribe.

*NOVOST V PONUDBI*

Piranski brancini ribogojnice Fonda

PLAVA RIBA

Sardela |  Sardon (Inčun) |  Skuša  Tuna |  Šur

BELA RIBA

Oslič | Orada | Brancin | Mol Morski list | Zobatec | Romb Cipelj |Škarpena Morska žaba (grdobina) | Kirnja Kovač | Ribon | Losos

RIBE PO NAROČILU (DRUGE VRSTE)

Lastovka | Ovčica | Papaline |  Lokarda |  Jegulja |  Ugor |  Polenovka |  Hlastač (Snapper) | Mečarica | Palamida | Gof …

Seznam še ni popoln, saj ga sproti dopolnjujemo in posodabljamo, vseeno pa ponuja dober pregled v del ponudbe Potujoče ribarnice “Pri kovaču”.

Če vrste ribe, ki bi jo želeli kupiti, ni na tej strani, to še ne pomeni, da je ne morete kupiti v Potujoči ribarnici “Pri kovaču”. Nasprotno, po naročilu vam v razumnem roku priskrbimo ribe, ki jih želite.

Pokličite nas: 051 431 959

Našo tedensko ponudbo poskušamo v največji meri prilagoditi željam in potrebam naših strank, izkušnje pa kažejo, da je največ povpraševanja po ribah, katerih opise boste našli na zgornjem seznamu povezav do opisov posameznih vrst rib, oziroma z brskanjem po tej strani.

PLAVA RIBA


Sardela

Ima vitko, podolgovato telo vretenaste oblike s precej velikimi luskami in navzgor štrlečimi čeljustmi. Na hrbtu je modro srebrne barve, boki in trebuh so belo srebrni. Zraste od 20 do 25 cm. Spada med mastne ribe, vendar je zaradi okusnega mesa, ena izmed najbolj iskanih vrst med plavimi ribami. Najbolj okusne so pečene na žaru, panirane, cvrte in marinirane.
Na vrh
“Pri kovaču”: prodaja se sveža cela riba (neočiščena ali očiščena)

Inčun

Ima vitko, podolgovato telo vretenaste oblike z štrlečimi čeljustmi. Na hrbtu je zelenomoder, bočna in trebušna stran pa sta srebrni. Na bokih ima temnejšo vzdolžno črto. Zraste od 15 do 20 cm. Je mastna riba z okusnim mesom. Sardone lahko kuhamo, pečemo v pečici in na žaru, mariniramo ali pa konzerviramo v soli ali v olju.

“Pri kovaču”: prodaja se sveža cela riba (neočiščena ali očiščena), konzerviran (v slanici, v olju).
Na vrh

Skuša

Ima podolgovat, vretenast, nekoliko sploščen trup. Po hrbtu in zgornjem delu bokov je temno kovinsko modre ali modrikasto zelene barve, s prečnimi, temnimi, valovitimi progami, ki se končajo sredi trupa, spodnji del bokov in trebuh sta srebrna. Okoli oči ima črn barvni vzorec. Luske so majhne, koža pa je mehka in žametna. V povprečju zraste od 24 do 50 cm.

Ima trdno, okusno in sočno meso. Ker je plava riba, je njeno meso nekoliko mastno. Lahko jo pečemo na žaru, dušimo ali poširamo.

“Pri kovaču”: prodaja se sveža cela riba (neočiščena ali očiščena)
Na vrh

Rumenoplavuti tun

Ima podolgovato, napol vretenasto telo in daljšo spodnjo čeljust. Repna plavut je v obliki polmeseca. Po hrbtu in zgornjem delu bokov je modre barve, pod pobočnico pa je srebrn. Od oči do repnega peclja poteka zlato rumena proga. Luske so majhne. Zraste tudi do 270 cm, v povprečju pa so nekoliko manjši. Je riba z izredno okusnim mesom.

“Pri kovaču”: prodaja se sveži file
Na vrh

Šur

Šur ima dolgo in bočno sploščeno telo z zašiljeno obliko glave in tankim repom. Vzdolž celega telesa je posebno vidna bočna proga, ki izgleda nazobčana, ker je prekrita z luskami, ostrimi kot trnje, še posebej v predelu repa. Riba ima veliko glavo z velikimi očmi in ostro čeljustjo, njena barva je bleda modrozelenkasta s svetlejšim spodnjim delom in majhno temno liso ob škržni zaklopki. Šur zraste do 40 centimetrov in lahko doseže težo do 1,8 kilograma, čeprav povprečen primerek zraste do največ 25 centimetrov in ima okoli 15 dekagramov.

“Pri kovaču”: prodaja se sveža cela riba (neočiščena ali očiščena)

BELA RIBA

Na vrh

Oslič

Ima podolgovato telo vretenaste oblike z veliko glavo in daljšo spodnjo čeljustjo. Je sivosrebrne barve s svetlejšim trebuhom. Povprečno zraste od 50 do 80 cm, največ pa 100 do 125 cm. Je dobra riba z belim, mehkim, pustim mesom, ki je lahko prebavljivo. Običajno se ga kuha, peče v pečici in na žaru, manjše ribe pa tudi cvre.

“Pri kovaču”: prodaja se sveža cela riba ali file ter zamrznjen kot cela riba brez glave in repa, panirane palčke ali filet.

Na vrh
Orada

OradaM_0Bela, malo mastna riba, ki zraste v povprečju od 30 do 60 cm, lahko pa tudi več. Ima ovalno, gmotasto, visoko, v bokih stisnjeno in čvrsto telo ter veliko in robustno glavo z močnimi čeljustmi in razvitim zobovjem. Boki so srebrnosivi z vzdolžnimi rjavimi progami, hrbet pa zelenkastosiv. Na obeh straneh glave ima črnkste packe in rdečico na škržnih zaklopkah. Prehranjuje se večinoma z raki, polži, ježki, glavonožci in školjkami, ki jih drobi z močnimi čeljustmi. Zraste do 60 cm. Izvrstno meso orade je zaradi aromatičnega okusa zelo cenjeno. Pripravlja se na različne načine, v pečici, v foliji, na žaru, v soli,… seveda primerno velikosti ribe. Lahko jih nadevamo ali pečemo z zelenjavo, okusna pa je tudi kot samostojna jed. Meso orade je sočno in okusno, zato ni potrebno dodajati veliko začimb. Majhne ribe po potrebi oluskamo in jih pečemo cele, za peko v pečici pa so primernejše večje ribe.

“Pri kovaču”: prodaja se sveža cela riba, divja ali gojena (neočiščena ali očiščena)

Na vrh
Brancin

Bela riba, ki zraste največ do 1 metra. Običajna dolžina je od 30 do 80 cm. Ima dolg, vitek, na bokih sploščen trup, koničasto glavo, nekoliko daljšo spodnjo čeljust in nazobčan, bodičast rob prednjega škržnega poklopca. Ima dvoje hrbtnih plavuti, repna plavut je razcepljena. Po hrbtu je sivo modre ali olivno zelene barve, boki so srebrni, trebuh pa srebrno bel. Škržni poklopec je rjavo pikast, zenice so zlato obrobljene, glava pa je prekrita z luskami. Zaradi izvrstnega belega mesa nežnega okusa, je brancin ena izmed najbolj iskanih rib. Pripravimo ga lahko na različne načine: celega na žaru, v pečici, v soli, na pari ali pa na kose narezanega kuhamo v ribji juhi. Zelo okusen je pečen v pečici v foliji z zelenjavo.

“Pri kovaču”: prodaja se sveža cela riba, divja ali gojena (neočiščena ali očiščena)

NOVOST V PONUDBI

Piranski brancini iz Ribogojnice Fonda

  • Svež piranski brancin(200-300g)
  • Svež piranski brancin(300-400g)
  • Svež piranski brancin(400-600g)
  • Svež piranski brancin(600-800g)

Naročila in brezplačna dostava izključno po predhodnem telefonskem ali spletnem naročilu.

Na vrh
Mol

Ima vitko, podolgovato telo, ki je prekrito z majhnimi luskami. Ima nekoliko koničast gobec, velika usta in velike oči. Zgornja čeljust je daljša od spodnje. Hrbet je sivo rjave barve, boki so srebrni, vzdolž trebuha pa poteka črnkasta lisa. Zraste do 50 cm. Pod polprozorno kožo se vidijo mišični segmenti. Čvrsto, belo, mehko meso je nemastno. Ne prenese zamrzovanja. Ribe lahko cvremo, paniramo, poširamo v vinskem ribjem zavretku, pečemo v pečici v foliji ali gratiniramo.

“Pri kovaču”: prodaja se sveža cela riba (neočiščena ali očiščena)

Na vrh
Morski list

Ima valjasto, podolgovato, ploščato telo, zaokrožen gobec in majhna usta. Oči so na desnem boku. Obarvanost telesa je v odvisnosti ob barvnega vzorca dna, na katerem živi. Običajno je na »očesni« strani rjavkaste ali sivo rjave barve z velikimi, temnimi, nepravilnimi pikami. Spodnja, »slepa« stran, je belkasta. Desna prsna plavut ima na vršičku črno piko. Zraste do 60 cm. Je najbolj priljubljena, posebno okusna ploščata riba. Meso je belo, čvrsto, okusno, sočno in lahko prebavljivo. Pred uporabo morskemu listu vedno odstranimo kožo. Fileje morskega lista lahko kuhamo, dušimo, cvremo in pečemo v ponvi ali na žaru. Dober je tudi v brodetu.

“Pri kovaču”: prodaja se sveža cela riba (neočiščena ali očiščena) in zamrznjen (file)

Na vrh
Zobatec

Ima jajčast trup in veliko, vbočeno glavo. Po značilnih ostrih, koničastih zobeh je dobil zobatec tudi ime. Hrbtna plavut je razmeroma visoka, repna plavut pa velika in močna. Po hrbtu je modro sive barve, boki so srebrni z nekaj , slabo vidnimi, prečnimi progami in temnimi pikami. Trebuh je belo srebrne barve, prsne plavuti pa rožnate. V povprečju zraste do 100 cm. Osebki , večji od 100 cm, so lahko enotne motno rožnate barve. Na mizah sladokuscev je zobatec zelo cenjena riba. Zaradi odličnega belega mesa velja za eno najboljših rib v Sredozemlju. Zobatca lahko kuhamo v ribjem zavretku, pečemo na žaru, v pečici v foliji.

“Pri kovaču”: prodaja se sveža cela riba divja(neočiščena ali očiščena)

Na vrh
Romb

Ima telo ovalne ali romboidne oblike, zelo sploščeno, z očmi na levem boku, usta so velika in zakrivljena. Hrbtna plavut je dolga in poteka od oči do repnega korena. Je spremenljive barve, odvisno od okolja, v katerem živi. Na očesni strani prevladuje sivorjava do čokoladno rjava barva z izrazitimi svetlejšimi bledim pegami, ki so po navadi rjavkasto ali svetlomodro obrobljene. Slepa stran je brezbarvna. Po telesu ima značilne trde rožene tvorbe v koži na zgornji strani. Zraste povprečno od 40 do 60 cm, največ 100 cm. Ima okusno in čvrsto meso. Spada med najbolj cenjene ribe. Odličen je kuhan ali pečen na žaru.

“Pri kovaču”: prodaja se sveža cela riba (neočiščena ali očiščena)

Na vrh
Cipelj

Ciplji (ali morski lipan) so ribe, ki jih na prvi pogled težko ločimo na posamezne vrste : dolgin, potnik, skočec, smrkavec, zlatorepka. Med seboj so si ciplji zelo podobni, razlikujejo se po obliki gobca, ki je pri nekaterih bolj ploščat, pri drugih bolj podolgovat, po zlatorumeni pegi na škržnem poklopcu in mastnem madežu okoli očesa. Za vse vrste je značilno podolgovato, na bokih stisnjeno in z velikimi luskami pokrito telo, ki ima dve dobro ločeni in kratki hrbtni plavuti. Vse vrste cipljev imajo majhna usta z izbočenimi ustnicami. Repna plavut je močna in razcepljena. Hrbet je pepelnato siv ali temnosiv, boki pa nekoliko svetlejši. Vzdolž bokov poteka nekaj temnejših sivih črt. Trebuh je bel ali umazano bel. Ciplji zrastejo od 20 do 50 cm.

“Pri kovaču”: prodaja se sveža cela riba (neočiščena ali očiščena)

Kulinarika: Cipelj je zelo okusna in cenjena bela riba.

Na vrh
Škarpena

Ima čokat, visok, ovalen trup, spredaj sploščen. Njeno telo je veliko, z veliko glavo in usti. Glava je nenavadno velika za preostali del trupa, polna raznih resic, vozlov, bodic in konic. Je izrazito rdeče barve, po hrbtu temno lisasta, z dolgo vrsto bodečih hrbtnih plavuti. Spodnjo čeljust ima nekoliko daljšo. Zraste praviloma od 20 do 30 cm, doseže pa tudi 60 cm. Na škržnem poklopcu in na hrbtni plavuti ima strupene bodice, katerih vbod je zelo boleč. Njen strup je, tako kot pri ostalih ribah, termolabilen, tako da si pri vbodu nudimo prvo pomoč tako, da ranjeno mesto potopimo v čimbolj toplo vodo. Meso je pusto, čvrsto in zelo okusno. Cele ribe pečemo v pečici v foliji ali v pekaču, fileje pa navadno paniramo ali jih pečemo pomokane. Nepogrešljiva je v juhi in brodetu.

“Pri kovaču”: prodaja se sveža cela riba (neočiščena ali očiščena) in zamrznjena (brez glave)

Na vrh
Morska žaba

Ima stisnjeno, sploščeno telo z veliko glavo in širokimi usti. Glava je mnogo širša od trupa in se skoraj v trikotniku oži do repa. Zobje v čeljustih so nepravilne stožčaste oblike. Koža je gladka, lepljiva in brez lusk, ponekod prekrita s koščenimi ploščicami in roževinastimi krilci, ki rastejo bočno vse do repnega korena. Običajno je po hrbtu rjave ali zelenkaste oz. rdečkaste barve s temnejšimi pikami, vendar so njegove barve zelo spremenljive. V povprečju zraste do 120 cm, lahko pa tudi več. Čeprav je njegov videz vse prej kot privlačen, ima zelo okusno meso. Čvrsto in belo meso izloča pri kuhanju veliko vode, zato je najbolje, da ga dušimo v zelo malo tekočine. Lahko ga tudi pečemo, filete pomokamo ali paniramo ali dodajamo v ribje juhe. Odlična je pečena na žaru.

“Pri kovaču”: prodaja se sveža cela riba (neočiščena ali očiščena, brez glave)

Na vrh
Kirnja

Ima podolgovat, krepak trup, velike čeljusti in velika usta. Spodnja čeljust je izbočena. Hrbtna plavut je enotna, a sestavljena iz dveh delov. Na škržnem poklopcu ima tri trnaste izrastke. Po hrbtu je zeleno rjave ali čokoladno rjave barve, boki so svetlejši, trebuh pa rumenkast. Po glavi in hrbtu je svetlo zeleno pikasta oziroma prečno progasta. Odrasla kirnja je temnorjava, pegasta s svetlejšim trebuhom. Zraste do 1,4 m. Sorodna vrsta je globinska kirnja, ki zraste tudi do 2 m. Njeno svetlo, pusto meso je zelo čvrsto in okusno. Primerna je za kuhanje, pečenje, za omake in juhe.

“Pri kovaču”: prodaja se sveža cela riba (neočiščena ali očiščena)

Na vrh
Kovač

Ima kratek, visok, močno sploščen trup, velika usta in močne čeljusti z daljšo spodnjo čeljustjo. Hrbtna plavut ima dolge koščene bodice s priveski. Za kovača je značilno, da ima zelo majhne prsne plavuti ter zelo dolgi in relativno mehki trebušni plavuti. Po hrbtu in bokih je sivo rjavo pikast, na bokih ima značilno črno, okroglo, veliko piko, ki je obrobljena s svetlejšim obročkom. Zraste do 60 cm. Zaradi zelo okusnega mesa je kovač zelo cenjena riba. Kovača ne luskamo, največkrat pa mu, preden ga toplotno obdelamo, odstranimo tudi hrustančno okostje. Kovač je najprimernejša riba za brodet. Večji primerki se režejo na fileje in pripravi kot fileje morskega lista, manjši pa so primerni tudi za žar.

“Pri kovaču”: prodaja se sveža cela riba (neočiščena ali očiščena) in zamrznjena (file)

Na vrh
Ribon

Ima vretenasto, vitko, sploščeno telo, z dvignjeno hrbtno stranjo in koničastim gobcem. Na nekoliko sploščeni glavi izstopajo velike, temne oči. Ribonov trup je posebne barve; po hrbtu je rdeče rožnate barve, boki so svetlejši, trebuh srebrn. Srednja dolžina je okoli 25 cm, zraste pa tudi do 60 cm. Ima zelo okusno belo meso. Pripravimo ga kot orado in brancina.

“Pri kovaču”: prodaja se sveža cela riba (neočiščena ali očiščena)

Na vrh
Losos

Ima podolgovato telo, hidrodinamične oblike. Usta in gobec sta velika. Ima tolščenko. Po hrbtu in bokih je sivo srebrne barve, ki se preliva v zeleno. Glava, hrbtni del in boki so prekriti s temnimi pegami. Luske so velike in dobro vidne. Zraste od 100 do 130 cm, redkeje tudi do 150 cm. Težek je povprečno 6 do 8 kg, najdemo pa tudi 25 kg in več težke primerke. Čvrsto rožnato do oranžno rdeče meso prijetnega vonja in odličnega okusa ga uvršča med najbolj priljubljene mastne ribe. Kulinarično zelo zanimiva riba, saj jo lahko uporabimo za vse možne načine priprave; pečeno, dimljeno ali surovo (v sušiju). Kose lososa lahko dušimo z izbranimi začimbami in zelišči, fileje in zrezke pečemo v ponvi ali na žaru ali pa čisto preprosto cvremo v pivskem testu. Dimljen je prava poslastica. Losos je bogat vir omega-3 maščob.

“Pri kovaču”: prodaja se sveža cela riba (neočiščena ali očiščena), fileji in kare