MEHKUŽCI

V Potujoči ribarnici “Pri kovaču” ponujamo vselej najboljše sveže ali zamrznjene mehkužce oziroma glavonožce: hobotnice, lignje in sipe. Dodajte oljčno olje, paradižnik …

Hobotnica |Moškatna hobotnica (muzgavec) |Ligenj |Sipa

Hobotnica


Ima kratek, vrečast in čokat trup in osem približno enako dolgih lovk, ki jih povezuje kožna opna in se na vznožju združijo z enim parom krajših zunanjih lovk. Na lovkah so v dveh vrstah cikcakasto nameščeni priseski. Osnovna barva je sivo rumenkasta do rjava, vendar hobotnica barvo zelo hitro spreminja in jo prilagaja okolici. Ima črnilno žlezo. Skupaj z lovkami lahko meri do 100 cm. Najdemo jo v Sredozemskem in Jadranskem morju ter Atlantskem oceanu.

Pri kovaču: sveža (očiščena, neočiščena), zamrznjena (očiščena).

Kulinarika: Ima zelo okusno, vendar nekoliko trše meso. Najboljše so manjše hobotnice.
Na vrh

Moškatna hobotnica (muzgavec)

Ima ovalno telo v obliki vreče. Ima osem lovk, na katerih so priseski nameščeni le v eni vrsti. Lovke so med seboj skoraj do polovice zraščene s kožno opno. Na zgornjem delu ima manjše bradavičaste izrastke, spodnji del pa je gladek. Je sive do rdečerjave, marmorirane barve. Zraste do 40 cm, živi pa na blatnem dnu predvsem v Sredozemskem in Jadranskem morju.

Pri kovaču: sveža, zamrznjena

Kulinarika: Meso je dobro in ima vonj po mošusu.

Čas kuhanja sveže hobotnice skrajšamo tako, da jo zamrznemo čez noč. Odtajane hobotnice ni potrebno mehčati s tolčenjem, pač pa je takoj primerna za uporabo v kulinariki.

Na vrh
Ligenj (kalamar)

Lignji sodijo med najbolj razširjene morske sadeže. Telo je belo rožnate ali belo rjavkaste barve s svetlejšimi drobnimi pikami in suličaste oblike, na hrbtnem delu pa ima dve bočni plavuti, ki skupaj tvorita romb. Ligenj ima osem kratkih koničastih lovk in dve dolgi lovki s priseski. Zraste do 50 cm. Živi pogosto v jatah v Jadranskem in Sredozemskem morju ter ob vzhodni obali Atlantika.

Pri kovaču: sveži (celi neočiščeni, celi očiščeni), zamrznjeni lignji Patagonija (celi neočiščeni ali celi očiščeni – velikosi 10-12 cm, 12-14 cm in 14-16 cm, panirani). Jadranski ligenj – samo po naročilu.

Kulinarika: Ligenj ima zelo okusno meso, najboljše od vseh glavonožcev. Primeren je za rižote in brodet, lahko ga polnimo, pečemo na žaru ali pomokanega cvremo.
Na vrh

Sipa

Sipa ima plosko, široko, ovalno telo podobno vrečki, ki jo na obeh straneh obdaja ozka plavut. Pod kožo na hrbtu ima porozno “kost”, oziroma, apnenčasto lusko, imenovano tudi sipina kost. Na glavi izrašča osem kratkih in dve dolgi lovki, ki imajo priseske razporejene v štiri vrste. Ima črnilno žlezo, ki izloča posebno barvo, s katero sipa zmede morebitnega sovražnika, uporabna pa je tudi v kulinariki za črno rižoto. Zraste do 50 cm. Najraje se zadržuje na peščenem dnu, ki je posejano z večjimi skalami in otočki morske trave. Živi v Sredozemskem in Jadranskem morju ter vzhodnem Atlantiku.

Pri kovaču: sveža (očiščena, neočiščena), zamrznjena (očiščena, neočiščena), črnilo

Kulinarika: Sipa ima zelo okusno, vendar v primerjavi z lignji nekoliko trše meso. Primerna je zlasti za razne rižote in brodet, lahko pa jo tudi pečemo in cvremo. Najboljše so manjše sipice.
Na vrh